Unity 3D Oyunlarınıza Unity Ads Reklamları Eklemek

Hepinize merhabalar,

Bu dersimizde, Android ve iOS için yaptığınız Unity oyunlarınıza, Unity Ads ile nasıl banner, interstitial (tam ekran, geçilebilir reklam) ve rewarded (ödüllü) reklam ekleyebileceğinizi göstereceğim.

Ödeme Bilgilerini Girmek

Unity Ads’in AdMob’a göre bir dezavantajı, reklam ödemelerinizi EFT ile değil de SWIFT ile almanız, yani uluslararası para transferi oluyor ve bunun için daha çok komisyon ödüyorsunuz. Eğer henüz SWIFT destekleyen bir bankada hesabınız yoksa, banka hesabı oluşturana kadar paranın Unity Ads hesabınızda birikmesini talep etmeniz de mümkün.

Derse ödeme bilgilerimizi sisteme girmekle başlayalım. https://id.unity.com adresine giriş yapın ve soldan Organizations butonuna tıklayıp hesabınızı seçin. Ardından yine soldan Payout Profile sayfasına geçiş yapıp Add profile butonuna tıklayın. Eğer oyununuzu bir şirket ile değil de tek başınıza yaptıysanız, “Payment recipient is“i Private individual yapın. Sonra diğer istenen bilgileri de doldurup Create butonuna tıklayın. “Full Name” ile ilgili bir hata alırsanız, isminizde Türkçe karakter kullanmayın.

Ödeme bilgilerinizi girmeden önce, vergi bilgilerinizi girmek için Payout Tax Info‘nun yanındaki Create butonuna tıklayın. Buradan sonra, sizden adım adım bir takım bilgiler girmeniz istenecek. Doğruya doğru, bu kısım gerçekten biraz karışık, ben de burada okuduğum her şeyi anlamıyorum. Bu yüzden bu esnada yanınızda, İngilizce’den anlayan ve mümkünse daha önce bu tarz işlerle uğraşmış birinin olması oldukça işinize yarayacaktır.

Vergi işlemlerini tamamladıktan sonra, artık ödeme bilgilerinizi girebilirsiniz. Bunun için Payout Method‘daki Add payout method butonuna tıklayın. Eğer henüz SWIFT para transferi destekleyen bir banka hesabınız yoksa, paranın Unity Ads hesabınızda birikmesi için “Hold my payments“ı seçin ve işlemi tamamlayın. Aksi taktirde “Bank transfer” seçeneğini seçin. Minimum Payout Amount, Unity Ads hesabınızda ne kadar para biriktikten sonra, bu paranın bankanıza aktarılacağıdır. Ancak uluslararası para transferi demek aynı zamanda bankanın bundan komisyon alması da demek olduğu için (ilaveten Unity de 7.5 euro komisyon alıyor), transfer sayısını minimuma indirmek adına bu değeri yüksek tutmanızı öneririm. Sonrasında Add bank transfer details butonu ile, banka bilgilerinizi Worldpay sistemi üzerinden girebilirsiniz. Bankanızın SWIFT bilgilerini, bankanın web sitesi üzerinden bulmanız mümkün. Banka bilgilerinizi de girdikten sonra artık ödeme almaya hazırsınız.

Reklamları Oluşturmak

Unity Ads 3 çeşit reklam destekler:

  • Banner: oyun boyunca ekranın üst veya alt kenarında gözüken ufak reklamlardır
  • Interstitial: tam ekran olan ve bir resimden veya videodan oluşan reklamlardır. Eğer reklam videodan oluşuyorsa, videoyu birkaç saniye izledikten sonra reklamı geçmek mümkündür
  • Rewarded: bunlar da video reklamlardır. Interstitial’in aksine, rewarded reklamlar geçilemez, sonuna kadar izlenir. Ama bunun karşılığında da oyuncuya bir oyun içi ödül (reward) verilir, mesela 50 altın. Rewarded reklam gösterip oyuncuya ödül vermemek, rewarded reklam politikasına aykırıdır ve oyununuzdaki reklamların durmasına sebep olabilir. Benzer şekilde, oyuncuya rewarded reklamın 50 altın vereceğini söyleyip sadece 10 altın ödül vermek de reklamın yanıltıcı olması demektir ve bu da reklamların durmasına sebep olabilir. O yüzden rewarded reklamlarda oyuncuya karşı dürüst olmalı, reklamı izlemenin karşılığında oyuncunun ne kazanacağını ona açık bir şekilde söylemeli ve oyuncu reklamı izleyince o ödülü oyuncuya vermelisiniz

Yeni bir reklam oluşturmak için, öncelikle yeni bir proje oluşturmalıyız. Bunun için https://operate.dashboard.unity3d.com/ adresine gidin, soldan Projects sekmesine geçiş yapın ve New Project butonuna tıklayın. “Project name“e projenizin ismini girin ve eğer uygulamanız özellikle 13 yaş altı çocuk kitlesine hitap ediyorsa, “This game is directed to children under the age of 13 in the United States” seçeneğini işaretleyin (eğer Google Play’de “Designed for Families” programına katılacaksanız, bu seçeneği işaretlemek zorundasınız). “App Store ID“leri şimdilik boş bırakabilirsiniz. İşlemi tamamlamak için Add project butonuna tıklayın.

Reklam oluşturmak için projenizin ana sayfasında sol tarafta yer alan menüden Monetization-Placements yolunu izleyin ve Add Placement butonuna tıklayın. “Placement ID“e reklam için bir isim girin (boşluk ve Türkçe karakter kullanmayın) ve eğer banner reklam oluşturuyorsanız Banner, interstitial reklam oluşturuyorsanız Interstitial video, yoksa Rewarded video seçeneğini seçip Create placement butonuna tıklayarak işlemi sonlandırın:

Yeni oluşturduğunuz projelerde Unity Ads otomatik olarak bir interstitial bir de rewarded reklam oluşturur ve bunlara video ile rewardedVideo isimlerini verir:

Dilerseniz yeni bir interstitial veya rewarded reklam oluşturmak yerine, direkt bunları kullanabilirsiniz. Burada benim önerim, interstitial (video) reklama tıklayıp Ad types‘ında yer alan her şeyi işaretlemeniz ve Save butonu ile değişikliği kaydetmeniz:

Buradaki değerler şunlardır:

  • Video: birkaç saniye sonra geçilebilir video reklam
  • Display: statik bir resimden oluşan reklam
  • Playable: oyuncunun reklamla etkileşime geçebildiği, reklamdaki oyunu direkt reklam üzerinden oynayabildiği reklamlar

Son olarak da, aynı sayfadan Allow skip‘in değerini değiştirerek, oyuncunun kaç saniye sonra interstitial reklamı geçebileceğini belirleyebilirsiniz:

Reklamları Filtrelemek

Reklamlarınızın hedef kitlenize daha çok hitap etmesi için, reklam filtrelerini kullanabilirsiniz. Filtrelere erişmek için, soldaki menüden Monetization-Ad Filters yolunu izleyin. Gelen pencerede göreceğiniz üzere, Android (Google Play Store) ve iOS (Apple App Store) için farklı filtreler oluşturabilirsiniz. Reklamlarınıza 2 çeşit filtre uygulayabilirsiniz:

  • Category filtering: belli kategorilerdeki reklamların oyununuzda gözükmemesini sağlar. Buradaki filtrelerden, oyununuzun türüyle alakasız olanları işaretlemenizi öneririm (işaretli kategorilere ait reklamlar oyununuzda gözükmez). Örneğin Other Categories altında yer alan kategoriler, oyunlardan bağımsız kategorilerdir. Puzzle oyunu yapıyorsanız, oyununuzu oynayan kişilerin politika, döviz veya çöpçatan kategorilerindeki bir reklama tıklama oranı, başka bir puzzle oyunla ilgili bir reklama tıklama oranına göre çok daha az olacaktır. Alttaki resimde, ben sadece puzzle ile alakalı kategorileri açık bıraktım, geriye kalan her şeyi filtreledim:

Burada yukarıdaki uyarı mesajı dikkatinizi çekmiş olabilir. Unity, reklamları filtreledikçe reklam gelirimizin azalabileceği yönünde bizi uyarıyor. Ne kadar çok kategori filtrelenirse, reklam havuzunda bize sunulabilecek reklam sayısı da o kadar az olur. Bu yüzden tek bir kategoriyi açık bırakmak yerine, oyununuzla alakalı olabilecek birden çok kategoriyi açık bırakmanızı öneririm.

  • Age limits: belli bir yaş üstüne hitap eden reklamların oyununuzda gözükmemesini sağlar. Oyununuz daha çok çocuklara hitap ediyorsa, bu filtreyi mutlaka kullanın. Alttaki örnekte, 13 yaş ve üzerine hitap eden reklamları filtreledim, artık bu reklamlar oyunumda gözükmeyecek (eğer Google Play’de “Designed for Families” programına katılacaksanız, sizde de bu değer en fazla 13 olmalı):

Reklam Entegrasyon Bilgileri

Unity Ads reklamlarınızla alakalı not almanız gereken iki değer var:

  • Reklam(lar)ınızın “Placement ID”leri: Monetization-Placements ekranından reklama tıklayarak, gelen sayfadan öğrenebilirsiniz
  • Game ID: sol taraftan Settings-Project Settings sekmesine geçiş yapınca “Google Play Store” (Android) ve “Apple App Store” (iOS) satırlarında yer alır, yani oyununuzun Android ve iOS sürümlerinin GAME ID‘leri farklıdır

Bu değerleri not aldıktan sonra, Unity Ads’i Unity projemize entegre etmeye hazırız.

Unity Ads’i Unity Projesine Eklemek

Unity Ads için gerekli dosyaları projemize import etmek için 2 farklı yöntem mevcut:

  • Package Manager: Unity 2019 öncesi sürümlerde bu yöntemi önermiyorum çünkü bu sürümlerde Unity Ads’in son sürümü hata veriyor. Eğer Unity 2019 veya üstü bir sürüm kullanıyorsanız, Window-Package Manager yolunu izleyip Ads paketinin son sürümünü seçin ve Update butonu ile bu sürümü yükleyin:
,,

Asset Store: öncelikle, eğer Unity sürümünüzde Window-Package Manager varsa, bu pencereyi açın ve Ads paketi yüklü ise onu Remove ile projenizden kaldırın. Ardından şu adresten Unity Ads’i (Unity Monetization) indirip projenize import edin: https://assetstore.unity.com/packages/add-ons/services/unity-monetization-66123

Reklamları Göstermek

a) Banner Reklamlar

Reklam.cs adında yeni bir C# script oluşturup bunu kameraya component olarak verin:,

using UnityEngine;
using UnityEngine.Advertisements;
 
public class Reklam : MonoBehaviour
{
    public string GameID = "GAME ID";
    public string BannerPlacementID = "BannerReklam";
    public bool testModu = true;
 
    private bool bannerGosterilecek = true;
 
    void Start()
    {
        // Unity Ads'i kullanıma hazır hale getir
        Advertisement.Initialize( GameID, testModu );
    }
 
    void Update()
    {
        if( bannerGosterilecek )
        {
            // Banner reklam gösterilmeye hazır mı diye kontrol et
            if( Advertisement.IsReady( BannerPlacementID ) )
            {
                // Banner reklam gösterilmeye hazır, o halde reklamı göster!
                Advertisement.Banner.Show( BannerPlacementID );
 
                // Banner'ı gösterdik, artık bu if koşulunu kontrol etmemize gerek yok
                bannerGosterilecek = false;
            }
        }
    }
 
    // Ekranda test amaçlı "Banner Göster" ve "Banner Gizle" butonları göstermeye yarar, bu fonksiyonu silerseniz butonlar yok olur
    void OnGUI()
    {
        if( GUI.Button( new Rect( Screen.width / 2 - 300, Screen.height - 300, 300, 300 ), "Banner Göster" ) )
            BannerGoster();
 
        if( GUI.Button( new Rect( Screen.width / 2, Screen.height - 300, 300, 300 ), "Banner Gizle" ) )
            BannerGizle();
    }
 
    public void BannerGoster()
    {
        bannerGosterilecek = true;
    }
 
    public void BannerGizle()
    {
        bannerGosterilecek = false;
 
        // Banner'ı gizle
        Advertisement.Banner.Hide();
    }
}

Ardından Inspector’dan Game ID değişkenine değer olarak oyununuzun Game ID‘sini, Banner Placement ID‘ye değer olarak da banner reklamınızın Placement ID‘sini verin.

Unity Ads’in güzel bir yanı, reklamları editörde de kabaca önizleyebilmeniz; bu yüzden Play butonuna basarsanız, reklamın editörde de gözüktüğünü göreceksiniz:

Reklam kodumuzu adım adım inceleyelim:

  • Script’imizin en başına using UnityEngine.Advertisements; yazdık, Unity Ads fonksiyonlarına erişebilmek için bu gerekli
  • Start fonksiyonu, sahne açıldığında çalıştırılır. Bu fonksiyonun içerisinde Advertisement.Initialize fonksiyonu ile Unity Ads’i initialize ediyoruz, yani çalışmaya hazır hale getiriyoruz. Reklamların gözükmesi için oyunun başında tek sefere mahsus bu fonksiyonu çağırmak zorundayız. Bu fonksiyon ilk parametre olarak oyunun Game ID‘sini alır. İkinci parametresi ise, test reklamları mı (true) yoksa gerçek reklamlar mı (false) alacağımızı belirler. Yazının devamındaki Test Reklamları kısmında bundan daha detaylı bahsedeceğim; şimdilik bilmeniz gereken şey, hesabınızın kapatılmaması için, oyununuzu test ederken daima test reklamlarını açmanız
  • Update fonksiyonunda öncelikle bannerGosterilecek değişkeninin true olup olmadığına bakıyoruz. Bu değişkenin değeri true ise, banner reklamın gösterilmeye hazır olup olmadığını, yani reklamın sunucudan inip inmediğini, Advertisement.IsReady fonksiyonu ile kontrol ediyoruz. Bu fonksiyon parametre olarak, sunucudan inip inmediğini kontrol etmek istediğiniz reklamın Placement ID‘sini alır; reklam gösterilmeye hazırsa da true döndürür. Bu durumda Advertisement.Banner.Show fonksiyonu ile banner reklamı ekranda gösteriyoruz. Bu fonksiyon da parametre olarak Placement ID‘yi alır. Reklamı gösterdikten sonra bannerGosterilecek’i false yapıyoruz çünkü artık banner reklam ekranda olduğu için, boş yere Advertisement.IsReady veya Advertisement.Banner.Show fonksiyonunlarını çağırmamıza gerek yok
  • OnGUI fonksiyonu test amaçlı ekranda iki buton gösterir, bu butonlara tıklayınca BannerGoster ve BannerGizle fonksiyonları çağrılır
  • BannerGoster fonksiyonu sadece bannerGosterilecek’i true yapar, banner’ın ekranda gözükmesi işini Update fonksiyonu halleder
  • BannerGizle fonksiyonu ise, bannerGosterilecek’i false yapmaya ilaveten, banner reklamın zaten ekranda olması ihtimaline karşılık Advertisement.Banner.Hide fonksiyonu ile banner reklamı ekrandan gizler

Banner reklamın ekranın neresinde gözükeceğini biz belirliyoruz. Varsayılan olarak reklamın neresinde gözükeceği belli olmayabilir, mesela üstteki resimde banner ekranın sol üst köşesinde gözükmüş. Çoğu zaman reklamı ekranın üst kenarının ortasında veya alt kenarının ortasında göstermek istersiniz. Bunun için Advertisement.Banner.SetPosition fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Örneğin Start fonksiyonunu şöyle düzenleyerek, banner’ın ekranın alt kenarının ortasında gözükmesini sağlayabilirsiniz,

void Start()
{
    // Unity Ads'i kullanıma hazır hale getir
    Advertisement.Initialize( GameID, testModu );
 
    // BOTTOM_CENTER: alt orta kenar
    // TOP_CENTER: üst orta kenar
    // LEFT: sol
    // RIGHT: sağ
    // CENTER: ekranın ortası
    Advertisement.Banner.SetPosition( BannerPosition.BOTTOM_CENTER );
}

b) Intertitial Reklamlar

ReklamInterstitial adında yeni bir C# script oluşturup bunu kameraya component olarak verin:,

using UnityEngine;
using UnityEngine.Advertisements;
 
public class ReklamInterstitial : MonoBehaviour
{
    public string GameID = "GAME ID";
    public string InterstitialPlacementID = "video";
    public bool testModu = true;
 
    private bool interstitialGosterilecek = false;
 
    void Start()
    {
        // Unity Ads'i kullanıma hazır hale getir
        Advertisement.Initialize( GameID, testModu );
    }
 
    void Update()
    {
        if( interstitialGosterilecek )
        {
            // Interstitial reklam gösterilmeye hazır mı diye kontrol et
            if( Advertisement.IsReady( InterstitialPlacementID ) )
            {
                // Interstitial reklam gösterilmeye hazır, o halde reklamı göster!
                Advertisement.Show( InterstitialPlacementID );
 
                // Interstitial'ı gösterdik, artık bu if koşulunu kontrol etmemize gerek yok
                interstitialGosterilecek = false;
            }
        }
    }
 
    // Ekranda test amaçlı "Interstitial Göster" butonu göstermeye yarar, bu fonksiyonu silerseniz buton yok olur
    void OnGUI()
    {
        if( GUI.Button( new Rect( Screen.width / 2 - 300, 0, 300, 300 ), "Interstitial Göster" ) )
            InterstitialGoster();
    }
 
    public void InterstitialGoster()
    {
        interstitialGosterilecek = true;
    }
}

Fark ettiyseniz, bu kod banner koduna oldukça benziyor. Yine oyunun başında Unity Ads’i Initialize ediyoruz ve yine reklamın gösterilmeye hazır olup olmadığını Advertisement.IsReady ile kontrol ediyoruz. Burada banner’dan tek fark, reklamı gösterirken Advertisement.Banner.Show fonksiyonunu değil de Advertisement.Show fonksiyonunu kullanıyoruz.

c) Rewarded Reklamlar

ReklamRewarded adında yeni bir C# script oluşturup bunu kameraya component olarak verin:

using UnityEngine;
using UnityEngine.Advertisements;
 
// Unity Ads'ten geri bildirimler almak için IUnityAdsListener interface'ini implement ediyoruz
public class ReklamRewarded : MonoBehaviour, IUnityAdsListener
{
    public string GameID = "GAME ID";
    public string RewardedPlacementID = "rewardedVideo";
    public bool testModu = true;
 
    private int altin = 0;
 
    private bool rewardedReklamGosterilecek = false;
 
    void Start()
    {
        // Unity Ads reklamlarıyla ilgili, bu ReklamRewarded objesine geri bildirimler yolla
        Advertisement.AddListener( this );
 
        // Unity Ads'i kullanıma hazır hale getir
        Advertisement.Initialize( GameID, testModu );
    }
 
    void Update()
    {
        if( rewardedReklamGosterilecek )
        {
            // Interstitial reklam gösterilmeye hazır mı diye kontrol et
            if( Advertisement.IsReady( RewardedPlacementID ) )
            {
                // Interstitial reklam gösterilmeye hazır, o halde reklamı göster!
                Advertisement.Show( RewardedPlacementID );
 
                // Interstitial'ı gösterdik, artık bu if koşulunu kontrol etmemize gerek yok
                rewardedReklamGosterilecek = false;
            }
        }
    }
 
    // Ekranda test amaçlı "Rewarded Reklam Göster" butonu göstermeye yarar, bu fonksiyonu silerseniz buton yok olur
    void OnGUI()
    {
        // Sahip olduğumuz altın sayısını ekrana bastır
        GUI.Box( new Rect( 0, 0, 100, 50 ), "Altın: " + altin );
 
        if( !Advertisement.IsReady( RewardedPlacementID ) )
        {
            // Eğer rewarded reklam gösterilmeye hazır değilse, butonu tıklanamaz yap ve kırmızı renkte göster
            GUI.enabled = false;
            GUI.backgroundColor = Color.red;
        }
        else
        {
            // Rewarded reklam hazırsa, butonu tıklanabilir yap ve mavi renkte göster
            GUI.enabled = true;
            GUI.backgroundColor = Color.blue;
        }
 
        if( GUI.Button( new Rect( Screen.width / 2, 0, 300, 300 ), "Rewarded Reklam Göster" ) )
            RewardedReklamGoster();
    }
 
    public void RewardedReklamGoster()
    {
        rewardedReklamGosterilecek = true;
    }
 
    //// Buradan sonraki fonksiyonlar, IUnityAdsListener'ın geri bildirim fonksiyonlarıdır. Bu fonksiyonlar Unity Ads tarafından otomatik olarak çağrılırlar. ////
 
    // placementId'ye sahip reklamın gösterilmeye hazır hale geldiğini söyler
    // Bu fonksiyon çağrıldıktan sonra Advertisement.IsReady(placementID) true döndürürmeye başlar
    public void OnUnityAdsReady( string placementId )
    {
    }
 
    // Bir reklamı sunucudan indirirken hata oluşmuştur
    public void OnUnityAdsDidError( string message )
    {
        // Hata mesajını konsola bastır
        Debug.LogError( message );
    }
 
    // placementId'ye sahip interstitial veya rewarded reklamın, Advertisement.Show vasıtasıyla gösterilmeye başladığını söyler
    public void OnUnityAdsDidStart( string placementId )
    {
    }
 
    // placementId'ye sahip interstitial veya rewarded reklamın kapatıldığını söyler
    // Reklamın sonuna kadar izlenip izlenmediğini kontrol etmek için showResult'tan faydalanılır
    public void OnUnityAdsDidFinish( string placementId, ShowResult showResult )
    {
        // Eğer bu geri bildirim rewarded reklam için çağrılmışsa
        if( placementId == RewardedPlacementID )
        {
            if( showResult == ShowResult.Skipped )
            {
                // Oyuncu reklamı geçmiş, yani sonuna kadar izlememiştir: oyuncuya ödül verme
            }
            else if( showResult == ShowResult.Finished )
            {
                // Oyuncu reklamı sonuna kadar izlemiştir: oyuncuyu ödüllendir
                altin += 50;
            }
            else if( showResult == ShowResult.Failed )
            {
                // Bir sebepten ötürü rewarded reklam gösterilirken hata oluşmuştur: oyuncuya ödül verme
                // ama mümkünse durumu izah eden bir mesaj gösterip tekrar reklamı izlemeyi denemesini söyle
            }
        }
    }
}

odun temel kısımları, interstitial kodu ile aynı. Fazlalık kodun büyük bir kısmı, Unity Ads’ten geri bildirim fonksiyonları almaktan ibaret. Oyuncu rewarded reklamı sonuna kadar izleyince onu ödüllendirmek zorunda olduğumuz için, reklamın sonuna kadar izlenip izlenmediğini Unity Ads’ten öğrenmek zorundayız. Bu bilgiyi IUnityAdsListener interface’inin sağladığı fonksiyonlar vasıtasıyla alıyoruz. Kodu inceleyecek olursak:

  • öncelikle script’imizin MonoBehaviour’a ilaveten, IUnityAdsListener interface’ini de implement etmesini sağlıyoruz
  • IUnityAdsListener’ı implement eden objemizin Unity Ads’ten geri bildirimler alabilmesi için, Start fonksiyonunda objeyi (this) Advertisement.AddListener ile Unity Ads’e tanıtıyoruz
  • OnGUI fonksiyonunun içerisinde, test amaçlı oyuncunun sahip olduğu altın sayısını ekrana yazdırıyoruz. Ayrıca rewarded reklamın gösterilmeye hazır olup olmamasına göre, “Rewarded Reklam Göster” butonunun rengini ve tıklanabilirliğini değiştiriyoruz
  • script’in geri kalanında, IUnityAdsListener’ın sahip olduğu fonksiyonları implement ediyoruz: OnUnityAdsReady, OnUnityAdsDidError, OnUnityAdsDidStart ve OnUnityAdsDidFinish. Her fonksiyonun ne işe yaradığını, kodda comment’lerle açıklamaya çalıştım. Rewarded reklamlarda bizi ilgilendiren fonksiyon OnUnityAdsDidFinish; bu fonksiyon rewarded reklam kapatıldığında çağrılır. Fonksiyonun aldığı ShowResult parametresinin değeri ShowResult.Finished ise, oyuncu reklamı sonuna kadar izlemiştir. Bu durumda oyuncuyu 50 altın ile ödüllendiriyoruz

NOT: IUnityAdsListener‘dan faydalanmak için illa rewarded reklam kullanmanıza gerek yok. Örneğin bir reklamın sunucudan indirilip indirilmediğini sürekli Advertisement.IsReady ile kontrol etmek istemiyorsanız, onun yerine OnUnityAdsReady fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Veya reklamlar sunucudan çekilirken bir hata alıp almadığınızı görmek istiyorsanız, OnUnityAdsDidError fonksiyonunda hatayı konsola yazdırabilirsiniz.

Test Reklamları (ÖNEMLİ)

Reklamları test ederken test modunu açmazsanız, kendi reklamlarınızdan para kazandığınız için hesabınız kapatılabilir. Test modunu açtığınızda test reklamları alırsınız ve bu reklamlara tıklasanız dahi para kazanmazsınız, böylece reklamları rahatça test edebilirsiniz. Test modunun bir başka avantajı ise, fill rate sıkıntısı yaşamamasıdır. Reklam havuzunda reklam olmamasına fill rate sıkıntısı denir ve bu durumda uygulamanızda reklamlar gözükmeyebilir. Fill rate ülkeden ülkeye değişebilir; bazı ülkelerde hemen her zaman havuzda reklam varken bazı ülkelerde daha sık fill rate sıkıntısı yaşanabilir. Ancak test modunu açtığınızda, havuzda reklam olmasa bile size test reklamları gelmeye devam eder.

Test modunu aktifleştirmenin 3 yolu vardır:

  1. Yukarıdaki kodlarda da gördüğümüz üzere, Advertisement.Initialize‘a 2. parametre olarak true verebilirsiniz. Ancak oyunu yayımlamadan önce bu değeri false yapmayı unutmayın
  2. https://operate.dashboard.unity3d.com/ adresinden projenizi seçtikten sonra, soldan Settings-Project Settings sayfasını açın. Burada yer alan Test Mode satırından Android (Google Play Store) veya iOS (Apple App Store) için Override client test mode seçeneğini aktifleştirin ve “Force test mode ON“u işaretleyip Save butonuna tıklayın:

Bu şekilde, oyununuza gelen tüm reklamlar test reklamları olacak. Eğer oyununuzu halihazırda yayımladıysanız, oyuncularınıza test reklamları gitmemesi için, bu adım yerine 1. veya 3. adımları tercih edin.

Test moduna yapılan değişikliklerin reklamlara yansıması yarım saat kadar sürebilir, o yüzden bu seçeneği değiştirdikten sonra bir süre bekleyin. Oyunu yayımlamadan önce de Override client test mode‘u kapatmayı unutmayın.

  1. Cihazınızı test cihazı olarak tanıtın. Böylece o cihaza daima test reklamları gelir. Bunun için https://operate.dashboard.unity3d.com/ adresine girip soldan Ads Data Export-Test Devices yolunu izleyin ve Add New Device butonuna tıklayın. Gelen pencerede Device name‘e cihaz için bir isim girip Advertising ID‘ye de cihazın reklam kimliğini girin. Unity dokümantasyonunda yazdığına göre, bu kimliği bulmak için şu yazıdan faydalanabilirsiniz: https://www.mparticle.com/resources/how-to-find-your-mobile-device-identifiers

Store ID’lerini Güncellemek

Unity, oyununuzu yayımladıktan sonra Unity Ads üzerindeki Store ID‘leri güncellemenizi öneriyor. Bazı reklam sağlayıcıları bu ID’leri girmezseniz size reklam sağlamıyor(muş).

Store ID’leri güncellemek için, https://operate.dashboard.unity3d.com/ adresinden projenizi seçin ve soldan Settings-Project Settings sayfasını açın. Son olarak da, burada yer alan Store IDs satırının sağındaki Add Store Id butonuna tıklayıp, gelen kutucuğa mağazadaki uygulamanızın ID’sini girin.

Uygulamanızın ID’sini şu şekilde bulabilirsiniz:

Eğer oyununuzu daha yeni yayımladıysanız, oyununuzun Add Store Id tarafından tanınması 1 hafta kadar sürebilir.

app-ads.txt Entegrasyonu

Son zamanlarda oldukça popülerleşen app-ads.txt sistemi, daha güvenli bir şekilde reklam alabilmemize yardımcı oluyor(muş). Bazı reklam sağlayıcıları, app-ads.txt entegrasyonunu yapmazsanız size reklam sağlamıyor.

app-ads.txt‘yi destekleyebilmek için, oyununuzun Google Play ve/veya App Store sayfasında Website kısmına web sitenizin url’sini girmeniz ve bu adresin host’una erişim imkanınız olması lazım. Çünkü diyelim oraya https://websitem.com girdiyseniz, oluşturacağınız app-ads.txt dosyasını https://websitem.com/app-ads.txt adresine yüklemeniz gerekecek. Eğer henüz oyununuzu yayımlamadıysanız, bu işlemi oyunu yayımladıktan sonra da yapabilirsiniz çünkü bu işlem kodda hiçbir değişiklik gerektirmiyor.

Peki websitemize yükleyeceğimiz bu metin dosyasının içeriği ne olacak? Bunun için https://operate.dashboard.unity3d.com/ adresine girip soldan Settings butonuna tıklayın ve App-ads.txt satırının sağında yer alan kutucuktaki tüm metni kopyalayın:

Ardından bu metni, app-ads.txt isimli bir metin dosyasının içerisine yapıştırın. Son olarak da, bu metin dosyasını websitenizin root’unda yer alan public-html klasörüne upload edin. Başka bir işlem yapmanız gerekmiyor.

Reklam İstatistiklerini Okumak

Unity Ads’te farklı reklam sağlayıcıları, size farklı aksiyonlar için para ödeyebilir:

  • Ekranda reklam göstermek
  • Oyuncunun bir video reklamı sonuna kadar izlemesi
  • Oyuncunun bir reklama tıklaması
  • Oyuncunun bir reklama tıklayıp ardından o oyunu yüklemesi

Bu aksiyonların getirdiği kazanç, genel olarak yukarıdan aşağıya indikçe artar. En değerli aksiyonlar, oyuncuların reklama tıklayıp oyunu yüklemesi olduğu için, dersin başlarında bahsettiğim reklamları filtreleme olayı burada büyük bir önem arz ediyor: reklam oyuncunun ne kadar ilgisini çekerse, oyuncunun o reklama tıklama şansı da o kadar artar.

Reklam verilerinize erişmek için, https://operate.dashboard.unity3d.com/ adresinden projenizi seçin ve soldan Reporting-Ad Revenue‘ye geçiş yapın:

Burada en yukarıdaki ayarlarla, grafikte gösterilen veriyi filtreleyebilirsiniz. Filtreleri elledikçe, grafiğin hemen üzerinde gözüken veriler de kendilerini otomatik olarak güncelleyecektir:

  • Ads Revenue: reklamlardan elde edilen kazanç. Belli bir impression‘a rağmen kazancınız gözükmüyorsa, yaklaşık 5000 impression’ı yakalayana kadar sabretmeniz gerekebilir
  • Impressions: toplam reklam gösterim sayısı. Her reklam gösterdiğinizde, oyuncunun bu reklamı sonuna kadar izleyip izlememesine bakmaksızın bu değer 1 artar
  • eCPM: 1000 reklam gösterimi başına ortalama kazancınız. Ne kadar çok oyuncu reklamlarla etkileşime geçerse, bu değer (ve haliyle reklam kazancınız) o kadar artar
  • Fill Rate: reklam havuzunun doluluk oranı. Bazen reklam göstermek istediğiniz halde, reklam havuzunda reklam olmadığı için fill rate sıkıntısı yaşarsınız, reklamlarınız gözükmez. Unity, çoğu ülkede yaklaşık %95 fill rate’e sahip olduklarını söylüyor. Bu, her 100 reklam isteğinin 95’inin başarılı, 5’inin başarısız olması anlamına gelir
  • Impressions/DAU: günlük aktif kullanıcılarınızın (Daily Active Users, DAU) ortalama kaç reklam gördüğünü gösterir

Ve böylece bu dersin de sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sonraki derslerde görüşmek üzere, takipte kalın!

Bir Cevap Yazın